Canisa de Lupi Albi, ciobanesc alb elvetian,ciobanesc americano canadian,ciobanesc german alb - http://lup-alb.ro
Animalutze.com
http://lup-alb.ro/articles/11/1/Animalutze.com
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN
Published on 06/15/2008
 

Ciobanescul Alb Elvetianse adapteaza în orice mediu si se simte la fel de bine într-un apartament ca si într-o curte. "El este foarte jucaus, dar poate ramâne, la fel de bine, asezat calm la picioarele dumneavoastra, când luati masa la restaurant", afirma Joannes Kraakman, un cunoscut crescator.
Ciobanescul Alb are nevoie de exercitii, ca orice alta rasa. Zilnic doua plimbari, la ore regulate, sunt suficiente. Si daca nu ramâne singur mult timp, totul este în regula. Pentru a-i pastra frumusetea parului, este suficient sa fie periat zilnic. Chiar daca este alb, nu se murdareste prea usor si pare ca se curata singur de murdarie. Ciobanescul Alb este înzestrat de natura cu o sanatate de fier. Cu spatele lui ferm si crupa dreapta, Ciobanescul Alb nu este predispus la displazie coxo-femurala, asa cum se întâmpla cel mai frecvent în cazul raselor de talie mijlocie si mare.

Hrana uscata este, bineînteles, recomandata. "Ciobanescul Alb nu este foarte mâncacios. El manânca atât cât are nevoie si lasa restul, chiar daca e plin castronul. Trebuie sa manânce de doua ori pe zi, o treime dimineata si restul seara, ca sa se evite torsiunea de stomac", explica tot Joannes Kraakman. E un câine care vrea cu orice pret sa-i faca pe plac stapânului, motiv pentru care poate fi dresat foarte usor. <?XML:NAMESPACE PREFIX = O /><O:P ctxAsBoom_True></O:P>

<O:P ctxAsBoom_True></O:P>

Acelasi crescator afirma ca acest câine "este mai degraba unul de companie decât de munca. El este mai putin bun pentru atac decât Ciobanescul German." Explicatia este ca, timp de decenii, aptitudinile de paza si de protectie nu au fost un criteriu de selectie, ba chiar s-au preferat exemplarele cât mai sociabile si mai blânde. Nu este nevoie sa fie pedepsit, pentru ca are un instinct de dominare putin dezvoltat, spre deosebire de alte rase, si este ascultator pentru ca doreste sa-i faca placere stapânului. <O:P ctxAsBoom_True></O:P>

<O:P ctxAsBoom_True></O:P>

Acest câine calm si echilibrat este si un companion perfect pentru copii. Este sociabil si se întelege bine chiar si cu celelalte animale: pisici, cai si alti câini. El este un bun câine de familie, vigilent, si nu trebuie sa fie agresiv. Este plin de temperament, fara sa fie nervos, stie sa-si demonstreze dragostea si fidelitatea fata de membrii familiei, fara sa fie agasant. În situatii neasteptate se arata mai degraba prudent si retinut, decât curios sau agresiv.
articol oferit de:Titus-Cristian Constantin
http://www.lupi-albi.ro