Search


  Advanced Search
 
 »  Home  »  Elemente de dresaj  »  Inconsecventa poate zapaci cainele
Inconsecventa poate zapaci cainele
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN | Published  10/1/2008 | Elemente de dresaj | Rating:
Inconsecventa zapaceste cainele !
 
Ceea ce constituie comportamentul natural, firesc, al cainelui intr-o grupa de caini, devine o problema de comportament atunci cand se afla intr-o grupa de oameni. Cu alte cuvinte, nu exista reguli pentru ceea ce presupune comportamentul acceptabil al cainelui.

Daca stapanul percepe un anumit tip de comportament ca fiind o problema, acesta chiar devine o problema. De exemplu, sunt stapani care dorm cu cainii lor in pat, iar acest comportament este pentru altii total nepermis.

Ar trebui sa va hotarati daca saritul cu labele pe dumneavoastra va deranjeaza sau nu. Si, mai ales, daca va deranjeaza intotdeauna sau doar in unele situatii. Cand sunteti imbracati sport, saritul pe dumneavoastra nu este suparator. La fel cand cainele este curat pe labe. Insa va necajeste foarte tare cand este murdar pe labe sau cand sunteti imbracat in costum. De unde stie cainele care sunt hainele sport si care cele de birou ?! Indiferent cum ati fi imbracat, pentru caine bucuria revederii il indeamna sa va salute in modul sau specific, incercand sa ajunga cat mai aproape de fata dumneavoastra si sa va linga.

Acesta este salutul ancestral al puiului de lup care primeste cu bucurie revenirea membrilor haitei de vanatoare. In urma acestui salut (linsul pe bot si in jurul gurii), adulti intorsi de la vanatoare regurgiteaza hrana pentru pui. Chiar daca pornirea initiala a cainelui a fost alimentata de aceasta informatie genetica, dumneavoastra, prin oferirea bratului ca punct de sprijin si, mai ales, prin mangaierile repetate ati reusit sa incurajati acest comportament. Daca vreti sa corectati acest tip de comportament trebuie mai intai sa abandonati ideea conform careia cainele dumneavoastra stie cand greseste. Daca ar sti cainele nu ar mai repeta comportamentul pentru care este certat. Mai ales ca dumneavoastra nu acuzati comportamentul, ci mai degraba momentul in care acesta se manifesta.

Aceste inconsecvente pot zapaci un caine. Confuzia cainelui este totala. Odata este mangaiat si alintat pentru ca sare pe dumneavoastra, iar altadata este indepartat, certat sau chiar bruscat. Solutia este sa stopati acest comportament in totalitate. In primul rand eliminati emotia revederii ignorand cainele pentru cateva minute la intoarcerea acasa. Pur si simplu treceti pe langa el. Nici macar nu ii aruncati vreo privire. Cu siguranta, va sari ca o caprita pe dumneavoastra si pe langa dumneavoastra. Nu ii oferiti nici un punct de sprijin si nu incercati sa il impingeti, intrucat orice atingere, chiar si mai brutala, constituie intr-un asemena moment o recompensa.

Izolati-va fara o vorba intr-o camera si iesiti de acolo doar dupa ce cainele s-a linistit. Iesiti din camera, treceti pe langa caine in aceeasi maniera si intrati intr-o alta incapere. Repetati exercitiul pana ce cainele isi pierde entuziasmul si, cu toate ca se ridica din culcat, plin de dezamagire, nu mai sare pe dumneavoastra. Abia atunci il puteti saruta si mangaia.

Se impune sa incepeti un program de dresaj motivational pentru comenzile SEZI si CULCAT cu asteptare.

Intrucat cainele este mai exploziv, orice mangaiere se acorda meritat si va dura maxim 3 secunde.

In aproximativ 10 zile veti constata o schimbare semnificativa, insa aceasta schimbare va capata un caracter permanent doar in cazul in care atitudinea fata de caine se va pastra in limitele impuse de programul de dresaj parcurs. Dupa aceste 10 zile se impune sa va salutati cainele numai dupa ce acesta executa comanda SEZI sau din proprie vointa se aseaza cand reveniti acasa.

Pentru ca un program de dresaj sa dea rezultate trebuie sa tineti cont de faptul ca regulile trebuie respectate de caine si de stapan in egala masura. Mult succes !
How would you rate the quality of this article?
1 2 3 4 5
Poor Excellent
Add comment
Comments