Search


  Advanced Search
 
 »  Home  »  Despre ciobanesc alb elvetian  »  Scurt istoric (Click aici pentru detalii)
Scurt istoric (Click aici pentru detalii)
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN | Published  06/15/2008 | Despre ciobanesc alb elvetian | Rating:
Scurt istoric
Ciobănescul Alb, pe care unii Ă®l consideră o rasă aparte iar alţii doar o variaţie de culoare a Ciobănescului German, işi are rădăcinile strâns legate de originea Ciobănescului German.
       Primele dovezi ale unui efort concret de a selecta linii pure de Ciobănesti Albi inainte de 1900 Ă®ntâlnim in Alsacia si Lorena in Austria, la puternica Casă Regală de Habsburg, a cărei influenţă domina Europa până la sfârşitul secolului XVIII. Prinţesele de Habsburg, după cum se povesteşte, doreau câini complet albi care să se potrivească cu rochiile albe de bal si cu caii albi Lipiţani care erau inhămaţi la caleştile regale.
       Formarea Ă®n aprilie 1899 a "Verein fur Deutsche Schaeferhunde", a avut ca scop formarea unui tip de ciobănesc din marea varietate existenta la acea vreme.
       Arthur Meyer si Cpt. Max Friedrich v. Stephanitz au modelat rapid prin consangvinizări meticuloase si o selecţie rigidă, marea varietate de ciobănesţi existentă, transformând-o Ă®n frumosul si inteligentul Ciobănesc German.
       Ciobănescul German cu roba albă datează Ă®ncă de la Ă®nceputurile rasei acum o sută de ani, culoarea albă fiind ceva normal Ă®n bagajul genetic al Ciobăneştilor Germani la acea vreme. Unul din masculii reproducători fondatori ai rasei este Horand v. Grafrath, cunoscut anterior sub numele de Hektor v. Linksrhein,SZ1, primul ciobănesc german Ă®nregistrat Ă®n carteade origine, a fost nepotul unui ciobănesc alb pe nume Grief.

MOTIVELE EXCLUDERII CULORII ALBE DIN STANDARDUL CIOBĂNESCULUI GERMAN.
       Existenţa ciobăneştilor albi in Germania Ă®ncă de la Ă®nceputurile rasei Ciobănesc German este dovedită . Pe continentul American aceştia ajung odată cu primele importuri de Ciobănesc German care prin Ă®mperechieri au produs şi pui albi. Cea care a produs primii pui albi pe tărâm American a lost Anne Tracy, una din fondatoarele clubului de Ciobănesc German din State. Popularitatea acestui căine creşte rapid Ă®n SUA fiind una din cele mai indrăgite rase.
       In 1935 Naziştii preluasera deja puterea Ă®n clubul german SV. Folosindu-se de aceeaşi logică prin care doreau creearea rasei umane ARIENE , naziştii incep să atribuie genei responsabile de roba albă tot felul de boli, afirmând că ciobanestii germani albi sunt degeneraţi.
         ĂŽn 1968, urmând exemplul nemţilor, clubul American al ciobănescului german modifică standardul rasei trecând culoarea albă ca defect eliminatoriu. Nici una din aceste afirmaţii nu au suport ştiinţific, la ora actuală Ciobănescul alb fiind una din rasele cele mai rezistente la boli, displazia de şold care afectează fratele său german este foarte rar intâlnită la efectivele de Ciobănesc alb.

       Toate aceste eforturi au fost Ă®ncununate de succes, CIOBĂNESCUL ALB fiind rasă omologată provizoriu Ă®ncepând cu 1. ian. 2003, datorită elveţienilor care au Ă®naintat FCI docmentaţia necesară omologării. CIOBĂNESCUL ALB aşteaptă acum omologarea definitivă de către FCI, având acum un standard oficial, standard FCI nr. 347.

How would you rate the quality of this article?
1 2 3 4 5
Poor Excellent
Add comment
Attachments
Comments