Canisa de Lupi Albi, ciobanesc alb elvetian,ciobanesc americano canadian,ciobanesc german alb - http://lup-alb.ro
Par lung sau scurt !
http://lup-alb.ro/articles/223/1/Par-lung-sau-scurt-!
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN
Published on 07/4/2009
 
 

Am fost intrebat de un domn de diferentele intre par scurt sau lung. Iata ce am raspuns !

Buna ziua,

In legatura cu diferentele de blana (scurta sau lunga), ambele rase sunt ciobanesti (fosti ciobanesti germani albi). De acum cateva sute de ani existau ciobanesti germani de munte (cu blana lung) si ciobanesti germani de campie (cu blana scurta)....

Blana scurta sau lunga !
La ciobanescul german s-a dorit de crescatori sa-l transforme in caine utilitar (buni pentru salturi si agilitate, politie, salvare din apa, salvare din foc, etc.) si s-a considerat ca blana lunga si masivitatea il dezavantajeaza. Acesta este motivul ca s-au interzis ciobanestii germani cu blana lunga !

La ciobanescul alb elvetian (fost ciobanesc alb german, fost ciobanesc americano-canadian) nu s-a intervenit genetic la aspectul fizic (asa erau si acum 2-300 de ani, blana lunga sau scurta, spate drept si puternic, masivi, puternici, sanatosi, fara probleme de osatura sau displazie coxo-femorala, etc.) ! Oricum si cei cu blana scurta sunt rezistenti la frig deoarece au si sub-par, multi dintre proprietarii de lupi albi cu par scurt ii tin si iarna afara ! Eu am la camera lor o usa rabatabila si iarna am observat ca 2 din masculii cu par lung dorm afara, chiar daca sunt -20 grade Celsius, deci sunt mai adaptati la conditii de munte.
La fel se comporta pe perioada verii ambele categorii, nu resimt caldura prea mult, comparativ cu rasele nordice ! Sunt albi si nu atrag caldura, sunt activi si vara !

Am observat ca cei cu blana scurta sunt mai longilini, mai rapizi, mai sprinteni, cei cu blana lunga sunt mai puternici, mai compacti, mai rezistenti la frig. Campioana mondiala la agilitate este o femela lup alb cu par scurt din Finlanda, dar la fel de bine lucreaza si cei cu par lung, poate o idee mai inceti decat cei cu par scurt. ( http://www.lup-alb.ro/categories/Elemente-de-dresaj/Dresaj-de-agilitate/ )
Avantaje si dezavantaje la fiecare categorie!

Ca aspect exterior sunt mai atractivi cei cu par lung, au un guler ca de leu, sunt mai masivi, sunt mai compacti ! Cei cu blana scurta au avantajul ca parul, chiar in perioadele de naparlire, nu deranjeaza prea mult, ramane in smocuri pe blana si sunt mai usor de periat !
Cei cu parul lung au parul mai moale si se desprinde mai usor de pe blana, trebuiesc periati mai des in perioadele de naparlire.

Ambele categorii ca temperament sunt la fel de echilibrate, docile, usor de dresat, perfecte pentru familii cu copii si se adapteaza excelent si cu alte animale. Datorita americanilor care au dorit o rasa pentru familie, au scos din imperecheri exemplarele super-agresive sau cu temperament incontrolabil ! Dar se pot dresa extrem de usor si pentru paza. Au asta nativ, sa apere curtea si sa anunte stapanul de persoane necunoscute dar fara a ataca necontrolat.
Este rasa pentru care stapanul este ZEU, vrea sa-l serveasca tot timpul, este rasa care doreste sa stea permanent langa stapan, INDIFERENT DE LUNGIMEA PARULUI  !

Cristi Constantin
Canisa de Lupi Albi
www.lup-alb.ro