Search


  Advanced Search
 
 »  Home  »  Sfaturi utile pentru viitorii stapani !  »  Mascul sau femela?
Mascul sau femela?
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN | Published  07/2/2008 | Sfaturi utile pentru viitorii stapani ! | Rating:
Mascul sau femela

Alegerea sexului la animalele de companie pare s√£ nu pun√£ at√Ętea probleme c√Ęt alegerea rasei, pentru simplul motiv c√£ majoritatea doresc masculi.
Pare, √ģntr-adev√£r, mai comod s√£ ai un c√£tel mascul fiindc√£ ai certitudinea c√£ nu o s√£ te trezesti cu pui nedoriti, nu vei avea probleme cu perioadele de c√£lduri, cu eventualele lactatii false, tumori mamare, infectii uterine si alte afectiuni specifice femelelor.
Dar pentru a nu avea false impresii, este bine de stiut c√£ puteti avea o multime de alte probleme cu masculii. Dac√£ la femele perioadele de c√£lduri sunt doar de dou√£ ori pe an, masculii vor fi nelinistiti, agitati si agresivi ori de c√Ęte ori vor simti o c√£tea √ģn c√£lduri.
√én acele perioade vor suferi de inapetent√£, se vor bate cu eventualii rivali, vor fugi de acas√£ put√Ęnd fi victime ale accidentelor rutiere. Agresivitatea manifestat√£ at√Ęt fat√£ de oameni, dar mai ales fat√£ de alti c√Ęini va face imposibil√£ scoaterea lor la plimbare, iar √ģn eventualitatea unor lupte cu alti masculi, indiferent dac√£ al dumneavoastr√£ este √ģnving√£tor sau √ģnvins, leziunile vor avea ambii participanti la disput√£ si chiar persoana care √ģncearc√£ s√£-i separe.
√én plus, dac√£ se vor monta cu c√£tele bolnave pot contacta boli venerice specifice rasei canine, iar la v√Ęrste √ģnaintate este posibil s√£ sufere de afectiuni ale prostatei.
√én concluzie, indiferent dac√£ veti alege femel√£ sau mascul, problemele legate de sexualitate si temperament nu vor lipsi. Si atunci √ģntrebarea fireasc√£ este: ce avem de f√£cut pentru linistea noastr√£ si confortul animalului de companie?
√én t√£rile dezvoltate economic si cu traditie √ģn cresterea animalelor de companie r√£spunsul este simplu: sterilizarea precoce at√Ęt a masculilor c√Ęt si a femelelor. La reproductie sunt l√£sati doar c√Ęinii de canis√£ (exemplare valoroase, s√£n√£toase, f√£r√£ defecte), iar aceast√£ activitate este strict supravegheat√£ de c√£tre cresc√£tori experimentati a c√£ror profesie si mijloc de existent√£ este cresterea si comercializarea c√Ęinilor.
La noi √ģn tat√£ posesorii de c√£tele accept√£ ca acestea s√£ se √ģnmulteasc√£ fie din dorinta de a obtine un profit din v√Ęnzarea puilor, fie din credinta (doar partial adev√£rat√£) c√£ o f√£tare sau dou√£ asigur√£ s√£n√£tatea femelelor. Indiferent de motiv, finalul nu este √ģntotdeauna unul prea fericit √ģntruc√Ęt c√Ęstigurile obtinute sunt doar aparente (sc√£deti banii necesari pentru vaccinarea, deparazitarea puilor, alimentele necesare pentru c√£tei si mam√£, timpul, efortul alocat c√£teilor) si √ģn plus aveti sansa de a r√£m√Ęne si cu unul sau doi pui nedati sau nev√Ęnduti care al√£turi de c√Ęinele existent v√£ vor redecora locuinta, gr√£dina si viata.
Metodele de sterilizare at√Ęt la masculi c√Ęt si la femele sunt √ģn principal cele chirurgicale, care asigur√£ o sterilizare definitiv√£ si cele medicamentoase care asigur√£ o anticonceptie provizorie, doar pe durata administr√£rii lor.
Sterilizarea chirurgical√£ se face √ģn cabinetele si clinicile veterinare sub anestezie total√£ si const√£ √ģn extirparea testiculelor la masculi (ORHIDECTOMIE), respectiv a ovarelor si uterului la femele (OVARIOHISTERECTOMIE). Exist√£ si alte tehnici chirurgicale care asigur√£ sterilizarea, dar cele mai folosite √ģn √ģntreaga lume si cele mai sigure sunt cele amintite anterior.
Dac√£ doriti s√£ suprimati c√£ldurile la c√£tele pe o perioad√£ determinat√£ de timp, √ģn dorinta de a avea c√Ęndva pui, puteti folosi anticonceptionale speciale pentru c√£tele, fie sub form√£ de tablete, fie injectabile, care se administreaz√£ dup√£ un protocol strict pe care vi-l va explica medicul veterinar. Orice abatere de la acest protocol va afecta siguranta anticonceptiei.
Pentru masculi exist√£ medicamente cu efect linistitor, care scad excesul libidoului pe o perioad√£ scurt√£ de timp si se pot repeta de c√Ęte ori este nevoie.
O alt√£ metod√£ de evitare a puilor nedoriti la femele presupune cunoasterea c√Ętorva date legate de fiziologia reproductiei.
Primul ciclu de c√£lduri se poate instala la c√£tea √ģncep√ģnd de la v√Ęrsta de 6 luni p√Ęn√£ la 12 luni si se manifest√£ prin tumefierea vulvei si prin aparitia unor pic√£turi de s√£nge la acest nivel. S√Ęngerarea poate dura dou√£, trei s√£pt√£m√Ęni. Perioada fertil√£ √ģn care femela accept√£ masculul si deci r√£m√Ęne gastant√£ este √ģntre ziua a 9-a si a 12-a (pentru sigurant√£ calculati zilele 7-15) de la prima zi de s√Ęngerare. C√£teaua poate r√£m√Ęne gestant√£ chiar de la primul ciclu de c√£lduri, dar acest lucru nu este recomandat √ģntruc√Ęt o sarcin√£ √ģi va stopa cresterea si o va carenta. Dac√£ veti dori s√£ o montati o veti putea face la al treilea ciclu de c√£lduri, atunci c√Ęnd c√£teaua va avea 1.5 - 2 ani.
Dup√£ primul ciclu de c√£lduri, urm√£toarele se vor repeta din 6 √ģn 6 luni (de dou√£ ori pe an). La fiecare ciclu de c√£lduri plimbati c√£teaua numai √ģn les√£ si aveti grij√£ s√£ nu fie montat√£.
Dac√£ s-a montat nedorit medicul veterinar va putea s√£-i provoace avort fie √ģn primele zile de la mont√£ (ziua 3-5-7), fie la mijlocul perioadei de gestatie.
                                                                                                    medic veterinar- Marcela Corina Sp√ģnu-

How would you rate the quality of this article?
1 2 3 4 5
Poor Excellent
Add comment
Comments