Canisa de Lupi Albi, ciobanesc alb elvetian,ciobanesc americano canadian,ciobanesc german alb - http://lup-alb.ro
Mascul sau femela?
http://lup-alb.ro/articles/38/1/Mascul-sau-femela?
By CONSTANTIN TITUS CRISTIAN
Published on 07/2/2008
 

 

Alegerea sexului la animalele de companie pare sã nu punã atâtea probleme cât alegerea rasei, pentru simplul motiv cã majoritatea doresc masculi.


Mascul sau femela

Alegerea sexului la animalele de companie pare sã nu punã atâtea probleme cât alegerea rasei, pentru simplul motiv cã majoritatea doresc masculi.
Pare, într-adevãr, mai comod sã ai un cãtel mascul fiindcã ai certitudinea cã nu o sã te trezesti cu pui nedoriti, nu vei avea probleme cu perioadele de cãlduri, cu eventualele lactatii false, tumori mamare, infectii uterine si alte afectiuni specifice femelelor.
Dar pentru a nu avea false impresii, este bine de stiut cã puteti avea o multime de alte probleme cu masculii. Dacã la femele perioadele de cãlduri sunt doar de douã ori pe an, masculii vor fi nelinistiti, agitati si agresivi ori de câte ori vor simti o cãtea în cãlduri.
În acele perioade vor suferi de inapetentã, se vor bate cu eventualii rivali, vor fugi de acasã putând fi victime ale accidentelor rutiere. Agresivitatea manifestatã atât fatã de oameni, dar mai ales fatã de alti câini va face imposibilã scoaterea lor la plimbare, iar în eventualitatea unor lupte cu alti masculi, indiferent dacã al dumneavoastrã este învingãtor sau învins, leziunile vor avea ambii participanti la disputã si chiar persoana care încearcã sã-i separe.
În plus, dacã se vor monta cu cãtele bolnave pot contacta boli venerice specifice rasei canine, iar la vârste înaintate este posibil sã sufere de afectiuni ale prostatei.
În concluzie, indiferent dacã veti alege femelã sau mascul, problemele legate de sexualitate si temperament nu vor lipsi. Si atunci întrebarea fireascã este: ce avem de fãcut pentru linistea noastrã si confortul animalului de companie?
În tãrile dezvoltate economic si cu traditie în cresterea animalelor de companie rãspunsul este simplu: sterilizarea precoce atât a masculilor cât si a femelelor. La reproductie sunt lãsati doar câinii de canisã (exemplare valoroase, sãnãtoase, fãrã defecte), iar aceastã activitate este strict supravegheatã de cãtre crescãtori experimentati a cãror profesie si mijloc de existentã este cresterea si comercializarea câinilor.
La noi în tatã posesorii de cãtele acceptã ca acestea sã se înmulteascã fie din dorinta de a obtine un profit din vânzarea puilor, fie din credinta (doar partial adevãratã) cã o fãtare sau douã asigurã sãnãtatea femelelor. Indiferent de motiv, finalul nu este întotdeauna unul prea fericit întrucât câstigurile obtinute sunt doar aparente (scãdeti banii necesari pentru vaccinarea, deparazitarea puilor, alimentele necesare pentru cãtei si mamã, timpul, efortul alocat cãteilor) si în plus aveti sansa de a rãmâne si cu unul sau doi pui nedati sau nevânduti care alãturi de câinele existent vã vor redecora locuinta, grãdina si viata.
Metodele de sterilizare atât la masculi cât si la femele sunt în principal cele chirurgicale, care asigurã o sterilizare definitivã si cele medicamentoase care asigurã o anticonceptie provizorie, doar pe durata administrãrii lor.
Sterilizarea chirurgicalã se face în cabinetele si clinicile veterinare sub anestezie totalã si constã în extirparea testiculelor la masculi (ORHIDECTOMIE), respectiv a ovarelor si uterului la femele (OVARIOHISTERECTOMIE). Existã si alte tehnici chirurgicale care asigurã sterilizarea, dar cele mai folosite în întreaga lume si cele mai sigure sunt cele amintite anterior.
Dacã doriti sã suprimati cãldurile la cãtele pe o perioadã determinatã de timp, în dorinta de a avea cândva pui, puteti folosi anticonceptionale speciale pentru cãtele, fie sub formã de tablete, fie injectabile, care se administreazã dupã un protocol strict pe care vi-l va explica medicul veterinar. Orice abatere de la acest protocol va afecta siguranta anticonceptiei.
Pentru masculi existã medicamente cu efect linistitor, care scad excesul libidoului pe o perioadã scurtã de timp si se pot repeta de câte ori este nevoie.
O altã metodã de evitare a puilor nedoriti la femele presupune cunoasterea câtorva date legate de fiziologia reproductiei.
Primul ciclu de cãlduri se poate instala la cãtea începînd de la vârsta de 6 luni pânã la 12 luni si se manifestã prin tumefierea vulvei si prin aparitia unor picãturi de sãnge la acest nivel. Sângerarea poate dura douã, trei sãptãmâni. Perioada fertilã în care femela acceptã masculul si deci rãmâne gastantã este între ziua a 9-a si a 12-a (pentru sigurantã calculati zilele 7-15) de la prima zi de sângerare. Cãteaua poate rãmâne gestantã chiar de la primul ciclu de cãlduri, dar acest lucru nu este recomandat întrucât o sarcinã îi va stopa cresterea si o va carenta. Dacã veti dori sã o montati o veti putea face la al treilea ciclu de cãlduri, atunci când cãteaua va avea 1.5 - 2 ani.
Dupã primul ciclu de cãlduri, urmãtoarele se vor repeta din 6 în 6 luni (de douã ori pe an). La fiecare ciclu de cãlduri plimbati cãteaua numai în lesã si aveti grijã sã nu fie montatã.
Dacã s-a montat nedorit medicul veterinar va putea sã-i provoace avort fie în primele zile de la montã (ziua 3-5-7), fie la mijlocul perioadei de gestatie.
                                                                                                    medic veterinar- Marcela Corina Spînu-